Kultura stołu
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(39)
Forma i typ
Książki
(35)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Artykuły
(2)
Audiobooki
(2)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(32)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(18)
BARWNA (dzieci)
(4)
BARWNA (młodzież)
(4)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 3
(4)
Filia nr 6
(3)
Czytelnia Główna
(2)
Regionalia
(4)
Autor
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Jankowski Rafał
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Wierzba Paulina
(2)
Zaręba Andrzej (1964- )
(2)
Adamczewski Piotr (1942-2016)
(1)
Adamowski Jan. Tam na Podlasiu T. 4. Pożywienie - czyli o czymś dla ciała i ducha
(1)
Babunashvili Vaho
(1)
Banach Kamil
(1)
Bockenheim Krystyna (1935- )
(1)
Booth Michael
(1)
Brillat-Savarin Jean Anthelme (1755-1826)
(1)
Bruce Bryan
(1)
Chojnowska Ilona (1982- )
(1)
Chojnowski Karol
(1)
Cording Ingrid
(1)
De Mori Lori
(1)
DeWitt Dave (1944- )
(1)
Fernández-Armesto Felipe
(1)
Fort Matthew (1947- )
(1)
Granville Adam
(1)
Guze Joanna (1917-2009)
(1)
Holuigue Diane
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Iwicki Argymir (1970- )
(1)
Jackowicz Jan
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jakubowska Justyna
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Kalniņa Irma (1950- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(1)
Kochiashvili Zurab
(1)
Kraczoń Katarzyna
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Lebovitz David
(1)
Lesiuk-Klujewska Justyna
(1)
Malaguzzi Silvia
(1)
Marciniak-Wróblewska Joanna
(1)
Matusiak Anna (1940- )
(1)
Michalczuk-Podlecki Anna
(1)
Morka Ewa
(1)
Ochab Maryna (1946- )
(1)
Ogrodowska Barbara
(1)
Orzechowska-Rajecka Aldona
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward (1942- )
(1)
Polak Radek
(1)
Popek-Banach Agnieszka
(1)
Rabsztyn Magdalena
(1)
Ring Anna
(1)
Rost Małgorzata (1985- )
(1)
Saar Anti (1980- )
(1)
Siemianowski Roch (1950- )
(1)
Toussaint-Samat Maguelonne (1926- )
(1)
Tymochowicz Mariola
(1)
Vafidis Teo
(1)
Varsimašvili Marina
(1)
Viestad Andreas (1973- )
(1)
Witkowska Sabina (1909-1991)
(1)
Wolańska Ewa
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Wójcicka Marta. Tam na Podlasiu T. 4. Pożywienie - czyli o czymś dla ciała i ducha
(1)
Zaprutko-Janicka Aleksandra
(1)
Zawadzki Wacław (1899-1978)
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(9)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(9)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(39)
Język
polski
(39)
Odbiorca
6-8 lat
(5)
Dzieci
(5)
9-13 lat
(4)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura estońska
(1)
Literatura norweska
(1)
Temat
Kobieta
(2954)
Zbiory archiwalne
(2295)
Wojna 1939-1945 r.
(1856)
Wojsko
(1845)
Rodzina
(1520)
Kultura stołu
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1497)
Poezja polska
(1479)
Historia
(1338)
Kultura
(1316)
Pisarze polscy
(1287)
Przyjaźń
(1256)
Żydzi
(1225)
Miłość
(1175)
Język polski
(1170)
Dziecko
(1150)
Duchowieństwo katolickie
(1123)
Kościół katolicki
(1122)
Relacje międzyludzkie
(1106)
Tajemnica
(1085)
Nauczyciele
(1018)
Zwierzęta
(1015)
Sport
(1014)
Młodzież
(975)
Prześladowania polityczne
(947)
Rolnictwo
(908)
Śledztwo i dochodzenie
(907)
Praca przymusowa
(885)
Czasopisma regionalne i lokalne
(868)
Życie codzienne
(851)
Górnictwo
(838)
Związek Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników
(838)
Wojskowy Korpus Górniczy
(836)
Szkolnictwo podstawowe
(789)
Armia Krajowa
(769)
Zabójstwo
(741)
Samorząd gminny
(696)
Makaruk, Jan (1904-1985)
(669)
Wychowanie w rodzinie
(666)
Język angielski
(653)
Turystyka
(652)
Filozofia
(649)
Materiały niepublikowane
(647)
Szkolnictwo wyższe
(645)
Arystokracja
(638)
Sztuka
(635)
Pożarnictwo
(600)
Biblioteki publiczne
(594)
Przedsiębiorstwo
(590)
Dziewczęta
(582)
Kościół greckokatolicki
(578)
Samorząd miejski
(577)
Mniejszości narodowe
(571)
Szkolnictwo i oświata
(562)
Pedagodzy
(555)
Magia
(553)
Gospodarka
(549)
Partie polityczne
(548)
Rody
(543)
Piłka nożna
(539)
Uczucia
(527)
Władcy
(527)
Nastolatki
(519)
Rodzeństwo
(512)
Zamki i pałace
(510)
Polacy za granicą
(507)
Policjanci
(505)
Muzyka
(494)
Poeci polscy
(487)
Miasta
(482)
Dzieci
(481)
Sekrety rodzinne
(475)
Powstanie 1863 r. styczniowe
(465)
Boże Narodzenie
(463)
Parafia
(460)
Politycy
(458)
Małżeństwo
(456)
Żołnierze
(453)
Samorząd terytorialny
(451)
Trudne sytuacje życiowe
(450)
Wieś
(449)
Szkolnictwo
(440)
Literatura polska
(439)
Etnografia
(435)
Przyroda
(435)
Bibliotekarstwo
(432)
Lekarze
(430)
Matematyka
(430)
Uczniowie
(430)
Przestępczość zorganizowana
(417)
PZPR
(409)
Polityka
(405)
Szlachta
(403)
Studenci
(398)
Aktorzy polscy
(397)
Powieść polska
(393)
Relacja romantyczna
(392)
Stadnina Koni (Janów Podlaski)
(392)
Środowisko człowieka
(392)
Ruch oporu
(387)
Ochrona środowiska
(386)
Temat: czas
1601-1700
(3)
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1701-1800
(1)
1801-
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Lubelszczyzna
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podlasie
(1)
Romanów (woj. lubelskie, pow. bialski, gm. Sosnówka)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
Serbia
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(10)
Poradnik
(5)
Opracowanie
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Audiobooki
(2)
Dokumenty dźwiękowe
(2)
Artykuł publicystyczny
(1)
Artykuł z czasopisma regionalnego i lokalnego
(1)
Encyklopedia
(1)
Esej
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Literatura podróżnicza amerykańska
(1)
Literatura podróżnicza angielska
(1)
Literatura podróżnicza polska
(1)
Malarstwo (sztuka)
(1)
Monografia
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Pamiętniki gruzińskie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Publicystyka polska
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż angielski
(1)
Szkice literackie francuskie
(1)
Szkice literackie polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Historia
(8)
Kultura i sztuka
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
39 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BARWNA (młodzież)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Ada (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Bab (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przy polskim stole / Krystyna Bockenheim. - Wyd. 1 brosz. - Wrocław : Wydaw. Dolnośląskie, 2003. - 218, [2] s. : il. (gł. kolor.), faks., fot., 2 mapy, portr. ; 20 cm.
(A To Polska Właśnie)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Boc (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Boo (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Bri (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BARWNA (młodzież)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Bru (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Cor (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 De M (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 2)
Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z "Mody bardzo dobrej" są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z "Mody bardzo dobrej" do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Regionalia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. IV C Mod (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 2)
Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z "Mody bardzo dobrej" są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z "Mody bardzo dobrej" do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Fer (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 For (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Gentleman [Dokument dźwiękowy] : podręcznik dla klas wyższych / Adam Granville. - [Olszanica] : Bosz ; [Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl, [2021]. - 2 płyty audio (CD-MP3) (32 godz.) : zapis cyfrowy, stereo ; 12 cm.
Zbiór esejów na temat męskiego stylu, ubranych elegancko w formę „podręcznika dla klas wyższych”. To pierwsze na polskim rynku tak obszerne i kompetentne opracowanie, w którym autor niezwykle fachowo i błyskotliwie omawia aspekty bycia dżentelmenem doskonałym, krążąc swobodnie pomiędzy kwestiami mody odzieżowej, heraldyki, funkcjonowania rezydencji, doboru alkoholi, a nawet muzyki, leksykografii czy antropologii kultury. Tytuł odwołuje się zarówno do zachodnich wzorców kulturowych, jak i do najlepszych polskich tradycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BARWNA (młodzież)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AM Gra (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-94 Iwa (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 30 Iwi (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Jac (1 egz.)
Książka
W koszyku
Uroczysta kolacja w restauracji, niedzielne śniadanie z rodziną, obiad w szkolnej stołówce – nieważne, przy jakim stole się siedzi, zasady savoir-vivre’u obowiązują zawsze. Tylko dzieci nie zawsze o tym wiedzą. Żeby pomóc im zrozumieć, dlaczego myje się dłonie przed posiłkiem, nie trzyma łokci na blacie, a tylko niektóre potrawy je palcami, trzeba się wykazać nie lada cierpliwością albo… powierzyć to zadanie specjaliście. Irma Kalniņa zrozumiale i z wdziękiem opowiada o dobrych manierach przy stole, wyjaśnia, dlaczego są one ważne, i pokazuje, że mogą się przydać także w innych, niezwiązanych z jedzeniem sytuacjach. Irma Kalniņa jest uznaną międzynarodową ekspertką w dziedzinie komunikacji i etykiety biznesowej. Odebrane w dzieciństwie dobre wychowanie miało kluczowe znaczenie w dorosłym życiu autorki, dało jej poczucie swobody i pewności siebie w najróżniejszych sytuacjach – zarówno podczas rodzinnych obiadów, jak i na oficjalnych bankietach dyplomatycznych organizowanych w stolicach państw na całym świecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 Kas (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej