Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(25)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(8)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Audiobooki
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(20)
wypożyczone
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(7)
BARWNA (młodzież)
(4)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 3
(6)
Filia nr 6
(5)
Regionalia
(2)
Biblioteka szpitalna
(1)
Autor
Berger Stanisław (1923- )
(4)
Aszkiewicz Ewa
(2)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Jankowski Rafał
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Berezowska Maja (1898-1978)
(1)
Byszewska Izabella
(1)
Drozd Dorota (pielęgniarka)
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Gąsienica-Szostak Michał
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Karaszewski Zbigniew (1954- )
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Korkosz Michał
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Ochman Paweł
(1)
Okrasa Karol (1978- )
(1)
Orłowska Marta
(1)
Ostapiuk Tomasz
(1)
Parma Christian
(1)
Przypkowska Stefania (1907-1983)
(1)
Przypkowski Tadeusz (1905-1977)
(1)
Puzio Małgorzata
(1)
Samozwaniec Magdalena (1894-1972)
(1)
Sieńko-Holewa Izabella
(1)
Szyszkowska Aneta
(1)
Tryniecki Janusz
(1)
Wolański Robert (fotograf)
(1)
Zdaniewicz Agnieszka
(1)
Zegadłówna Zdzisława
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(3)
1980 - 1989
(5)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(25)
Język
polski
(25)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2954)
Zbiory archiwalne
(2295)
Wojna 1939-1945 r.
(1856)
Wojsko
(1845)
Rodzina
(1520)
Kuchnia polska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1497)
Poezja polska
(1479)
Historia
(1338)
Kultura
(1316)
Pisarze polscy
(1287)
Przyjaźń
(1256)
Żydzi
(1225)
Miłość
(1175)
Język polski
(1170)
Dziecko
(1150)
Duchowieństwo katolickie
(1123)
Kościół katolicki
(1122)
Relacje międzyludzkie
(1106)
Tajemnica
(1085)
Nauczyciele
(1018)
Zwierzęta
(1015)
Sport
(1014)
Młodzież
(975)
Prześladowania polityczne
(947)
Rolnictwo
(908)
Śledztwo i dochodzenie
(907)
Praca przymusowa
(885)
Czasopisma regionalne i lokalne
(868)
Życie codzienne
(851)
Górnictwo
(838)
Związek Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników
(838)
Wojskowy Korpus Górniczy
(836)
Szkolnictwo podstawowe
(789)
Armia Krajowa
(769)
Zabójstwo
(741)
Samorząd gminny
(696)
Makaruk, Jan (1904-1985)
(669)
Wychowanie w rodzinie
(666)
Język angielski
(653)
Turystyka
(652)
Filozofia
(649)
Materiały niepublikowane
(647)
Szkolnictwo wyższe
(645)
Arystokracja
(638)
Sztuka
(635)
Pożarnictwo
(600)
Biblioteki publiczne
(594)
Przedsiębiorstwo
(590)
Dziewczęta
(582)
Kościół greckokatolicki
(578)
Samorząd miejski
(577)
Mniejszości narodowe
(571)
Szkolnictwo i oświata
(562)
Pedagodzy
(555)
Magia
(553)
Gospodarka
(549)
Partie polityczne
(548)
Rody
(543)
Piłka nożna
(539)
Uczucia
(527)
Władcy
(527)
Nastolatki
(519)
Rodzeństwo
(512)
Zamki i pałace
(510)
Polacy za granicą
(507)
Policjanci
(505)
Muzyka
(494)
Poeci polscy
(487)
Miasta
(482)
Dzieci
(481)
Sekrety rodzinne
(475)
Powstanie 1863 r. styczniowe
(465)
Boże Narodzenie
(463)
Parafia
(460)
Politycy
(458)
Małżeństwo
(456)
Żołnierze
(453)
Samorząd terytorialny
(451)
Trudne sytuacje życiowe
(450)
Wieś
(449)
Szkolnictwo
(440)
Literatura polska
(439)
Etnografia
(435)
Przyroda
(435)
Bibliotekarstwo
(432)
Lekarze
(430)
Matematyka
(430)
Uczniowie
(430)
Przestępczość zorganizowana
(417)
PZPR
(409)
Polityka
(405)
Szlachta
(403)
Studenci
(398)
Aktorzy polscy
(397)
Powieść polska
(393)
Relacja romantyczna
(392)
Stadnina Koni (Janów Podlaski)
(392)
Środowisko człowieka
(392)
Ruch oporu
(387)
Ochrona środowiska
(386)
Temat: czas
1601-1700
(3)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(3)
Dębowa Kłoda (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Jabłoń (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Milanów (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Ostrów Lubelski (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Parczew (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Podedwórze (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Podhale
(1)
Siemień (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(19)
Książka kucharska
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Książki kucharskie
(2)
Audiobooki
(1)
Dokumenty dźwiękowe
(1)
Opowiadanie polskie
(1)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(3)
Historia
(3)
25 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat, cop. 2007. - 528 s. : il. kolor. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Łyż (1 egz.)
Filia nr 1
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 22. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1980. - 798, [2] s., [64] s. tabl. kolor. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Kuc (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 28 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1987. - 751, [1] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka szpitalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 25. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1984. - 798, [2] s., [64] s. tabl. kolor. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / [aut. Stanisław Berger et al.]. - Wyd. 26. - Warszawa : Państowowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1985. - 798, [2] s., [64] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BARWNA (młodzież)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Bys (fr.) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Dro (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 Dro (1 egz.)
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 2)
Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z "Mody bardzo dobrej" są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z "Mody bardzo dobrej" do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Regionalia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. IV C Mod (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 2)
Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z "Mody bardzo dobrej" są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z "Mody bardzo dobrej" do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 Fie (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Po raz pierwszy w historii łatwy dostęp do mięsa ma każdy Polak. Jeszcze wiek temu nasi przodkowie mogli tylko o tym pomarzyć, dziś jednak żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. Pytanie o zasadność jedzenia mięsa nigdy nie było bardziej aktualne. Jedni twierdzą, że jest ono passé, inni uważają, że to nasza polska tradycja. Jak jest naprawdę? Ta książka powstała, ponieważ wierzę, że jako „obywatele świata” powinniśmy znać naszą historię. Zanim więc sięgniecie po smażoną pierś brojlera lub grillowaną karkówkę z tucznika, poznajcie prawdziwą historię polskiego mięsa i odkryjcie dawny świat polskiej kuchni, w której pekefleisz, pierśnik czy kapłon królowały nie tylko od święta. Autorka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 Kas (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 Łoz (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 341 s. : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, pizza z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Paweł Ochman weganin, autor bloga weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książki Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska / Małgorzata Puzio. - Warszawa : Arystoteles, 2011. - 270 s. : il. kolor. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BARWNA (młodzież)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 Puz (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej