Kuchnia wegetariańska
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Dostępność
dostępne
(3)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(3)
Filia nr 3
(2)
Autor
Green Fern
(1)
Korkosz Michał
(1)
Lundén Theres (1979- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(1)
Ochman Paweł
(1)
Rooney Deirdre
(1)
Shirbidova Tatiana
(1)
Szczepanowska Anna T
(1)
Wojciechowska Ewa
(1)
Wätterbäck Johannes (1971- )
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Kobieta
(2957)
Zbiory archiwalne
(2295)
Wojna 1939-1945 r.
(1856)
Wojsko
(1845)
Rodzina
(1532)
Kuchnia wegetariańska
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1500)
Poezja polska
(1479)
Historia
(1340)
Kultura
(1318)
Pisarze polscy
(1287)
Przyjaźń
(1275)
Żydzi
(1227)
Miłość
(1177)
Język polski
(1170)
Dziecko
(1150)
Duchowieństwo katolickie
(1124)
Kościół katolicki
(1122)
Relacje międzyludzkie
(1114)
Tajemnica
(1094)
Zwierzęta
(1020)
Nauczyciele
(1018)
Sport
(1015)
Młodzież
(975)
Prześladowania polityczne
(947)
Śledztwo i dochodzenie
(914)
Rolnictwo
(909)
Praca przymusowa
(885)
Czasopisma regionalne i lokalne
(868)
Życie codzienne
(853)
Górnictwo
(838)
Związek Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników
(838)
Wojskowy Korpus Górniczy
(836)
Szkolnictwo podstawowe
(791)
Armia Krajowa
(769)
Zabójstwo
(745)
Samorząd gminny
(697)
Makaruk, Jan (1904-1985)
(669)
Wychowanie w rodzinie
(667)
Język angielski
(653)
Turystyka
(652)
Filozofia
(649)
Materiały niepublikowane
(647)
Szkolnictwo wyższe
(645)
Arystokracja
(642)
Sztuka
(635)
Pożarnictwo
(600)
Biblioteki publiczne
(596)
Przedsiębiorstwo
(590)
Dziewczęta
(587)
Samorząd miejski
(582)
Kościół greckokatolicki
(578)
Mniejszości narodowe
(571)
Szkolnictwo i oświata
(562)
Pedagodzy
(555)
Magia
(553)
Gospodarka
(550)
Partie polityczne
(548)
Rody
(545)
Piłka nożna
(540)
Uczucia
(529)
Władcy
(529)
Nastolatki
(520)
Rodzeństwo
(516)
Policjanci
(512)
Zamki i pałace
(511)
Polacy za granicą
(507)
Muzyka
(494)
Poeci polscy
(487)
Dzieci
(484)
Miasta
(483)
Sekrety rodzinne
(478)
Powstanie 1863 r. styczniowe
(465)
Boże Narodzenie
(463)
Parafia
(460)
Małżeństwo
(459)
Politycy
(458)
Trudne sytuacje życiowe
(453)
Żołnierze
(453)
Samorząd terytorialny
(451)
Wieś
(449)
Literatura polska
(441)
Szkolnictwo
(440)
Etnografia
(436)
Przyroda
(435)
Lekarze
(434)
Bibliotekarstwo
(432)
Matematyka
(430)
Uczniowie
(430)
Przestępczość zorganizowana
(418)
PZPR
(409)
Polityka
(405)
Szlachta
(403)
Studenci
(400)
Aktorzy polscy
(397)
Relacja romantyczna
(394)
Powieść polska
(393)
Stadnina Koni (Janów Podlaski)
(392)
Środowisko człowieka
(392)
Ochrona środowiska
(388)
Ruch oporu
(387)
Gatunek
Książka kucharska
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Przepisy kulinarne
(3)
Poradnik
(2)
Jadłospis
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dlaczego warto spożywać białka roślinne? Z tej książki dowiesz się, co jest najlepsze dla Ciebie, dla Twojego zdrowia i dla Twojego smaku! Jak przyrządzić rośliny strączkowe, żeby wydobyć z nich jak najwięcej zawartego bogactwa – białka, którym są wypełnione? Jakie są korzyści z ich spożywania? Jak nauczyć się zamieniać białka pochodzenia zwierzęcego na te zdrowsze, roślinne? Ponad 60 przepisów podzielonych na: przekąski i przystawki, zupy i sałatki, dania główne oraz desery – a przy każdym daniu obowiązkowo podana zawartość białka w jednej porcji. Stek wegetariański, dip bombajski, zielona pizza, sałatka Majów, ragout orkiszowe, niebieskie smoothie białkowe czy kulki mocy – to tylko kilka z wielu zaskakujących potraw, które są przepysznym i niezastąpionym źródłem białka w Twojej kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Gre (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozkoszuj się uwielbianymi daniami w nowej odsłonie. Odkryj ich nieprawdopodobny smak. Wróć dzięki nim do najprzyjemniejszych momentów życia. Znane i lubiane potrawy mają niezwykłą moc. Sprawiają, że czujesz się błogo i szczęśliwie. We mnie takie uczucia budzą dania polskiej kuchni, na których się wychowałem i które nigdy mi się nie nudzą. I choć polska kuchnia ma wiele odsłon, przedstawię ci tę wegetariańską. Bo właśnie ona jest wyjątkowo rozkoszna. Rozgość się. Wspólnie gotujmy i smakujmy mniej lub bardziej znane dania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2.
Książka
W koszyku
Jeśli jesteś jedną z tych osób, którym zależy na ograniczeniu mięsa, ale nie chcesz go eliminować całkowicie – Dieta flexi jest dla ciebie. Dzięki tej książce przekonasz się, że można zacząć żyć inaczej, z korzyścią dla zdrowia i planety. A jeśli cierpisz na insulinooporność, możesz z jej pomocą poprawić wyniki badań i pozbyć się przykrych objawów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 Mak (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 341 s. : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Odkryjecie nowe i zapomniane dania w wersjach roślinnych. Poznacie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalną miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się jak smakują ziemniaki z jagodami, pizza z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiecie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca jak choćby takich, jak wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników, wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnie naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Paweł Ochman weganin, autor bloga weganon.pl, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książki Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Koncept)
Dowiedz się, jak samemu hodować warzywa, które później możesz wykorzystać w kuchni, przyrządzając swoje autorskie potrawy. "Zbierz, przechowaj, zjedz" to jednocześnie lekcja ogrodnictwa, zdrowego żywienia i dbania o domowy budżet, udzielona przez parę, którą pokochała cała Szwecja. Często przy uprawie swoich roślin, zapominamy o tym, że wszystko, co zostało posadzone i było tak długo pielęgnowane, musi być także zebrane i odpowiednio przechowywane. Jak robić to najlepiej i z korzyścią dla własnego zdrowia? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania, które pojawiają się w Twojej głowie, kiedy patrzysz na swoje warzywa. Kiedy jest właściwy moment, żeby je zebrać, wykopać i przyciąć? Jak i kiedy je podlewać? Co zrobić z tym wszystkim, co było pielęgnowane z taką pieczołowitością? Co można ugotować i jak przechowywać swoje zbiory? Na te i inne pytania odpowiada znana pod nazwą "Wujek Zieleń" para Theres Lundén i Johannes Wätterbäck, która zyskała w Szwecji ogromną popularność, dzieląc się z czytelnikami swojego bloga pomysłami na hodowlę roślin i ich wykorzystanie w kuchni dla zdrowszego i tańszego jedzenia. To niezwykłe połączenie poradnika ogrodniczego z książką kucharską zainspiruje Cię, by zmienić podejście do jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Wät (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej