Kuchnia sezonowa
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(2)
BARWNA (młodzież)
(1)
Autor
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Lundén Theres (1979- )
(1)
Molik Marcin
(1)
Shirbidova Tatiana
(1)
Wojciechowska Ewa
(1)
Wätterbäck Johannes (1971- )
(1)
Łańcuchowska-Jeziorowska Aneta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2958)
Zbiory archiwalne
(2295)
Wojna 1939-1945 r.
(1856)
Wojsko
(1845)
Rodzina
(1533)
Kuchnia sezonowa
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1501)
Poezja polska
(1479)
Historia
(1340)
Kultura
(1318)
Pisarze polscy
(1287)
Przyjaźń
(1276)
Żydzi
(1227)
Miłość
(1177)
Język polski
(1170)
Dziecko
(1150)
Duchowieństwo katolickie
(1124)
Kościół katolicki
(1122)
Relacje międzyludzkie
(1114)
Tajemnica
(1094)
Zwierzęta
(1020)
Nauczyciele
(1018)
Sport
(1015)
Młodzież
(975)
Prześladowania polityczne
(947)
Śledztwo i dochodzenie
(914)
Rolnictwo
(909)
Praca przymusowa
(885)
Czasopisma regionalne i lokalne
(868)
Życie codzienne
(853)
Górnictwo
(838)
Związek Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników
(838)
Wojskowy Korpus Górniczy
(836)
Szkolnictwo podstawowe
(791)
Armia Krajowa
(769)
Zabójstwo
(746)
Samorząd gminny
(697)
Makaruk, Jan (1904-1985)
(669)
Wychowanie w rodzinie
(667)
Język angielski
(653)
Turystyka
(652)
Filozofia
(649)
Materiały niepublikowane
(647)
Szkolnictwo wyższe
(645)
Arystokracja
(642)
Sztuka
(635)
Pożarnictwo
(600)
Biblioteki publiczne
(596)
Przedsiębiorstwo
(590)
Dziewczęta
(587)
Samorząd miejski
(582)
Kościół greckokatolicki
(578)
Mniejszości narodowe
(571)
Szkolnictwo i oświata
(562)
Pedagodzy
(555)
Magia
(553)
Gospodarka
(550)
Partie polityczne
(548)
Rody
(545)
Piłka nożna
(540)
Uczucia
(529)
Władcy
(529)
Nastolatki
(520)
Rodzeństwo
(516)
Policjanci
(512)
Zamki i pałace
(511)
Polacy za granicą
(507)
Muzyka
(494)
Poeci polscy
(487)
Dzieci
(484)
Miasta
(483)
Sekrety rodzinne
(478)
Powstanie 1863 r. styczniowe
(465)
Boże Narodzenie
(463)
Parafia
(460)
Małżeństwo
(459)
Politycy
(458)
Trudne sytuacje życiowe
(453)
Żołnierze
(453)
Samorząd terytorialny
(451)
Wieś
(449)
Literatura polska
(441)
Szkolnictwo
(440)
Etnografia
(436)
Przyroda
(435)
Lekarze
(434)
Bibliotekarstwo
(432)
Matematyka
(431)
Uczniowie
(430)
Przestępczość zorganizowana
(418)
PZPR
(409)
Polityka
(405)
Szlachta
(403)
Studenci
(400)
Aktorzy polscy
(397)
Relacja romantyczna
(394)
Powieść polska
(393)
Stadnina Koni (Janów Podlaski)
(392)
Środowisko człowieka
(392)
Ochrona środowiska
(388)
Ruch oporu
(388)
Gatunek
Książka kucharska
(3)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Zdrowe napoje : naturalne wody smakowe i izotoniki / Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska. - Wydanie 2. uzupełnione. - Warszawa : Zwierciadło, copyright 2021. - 237, [3] strony : fotografie, portrety ; 22 cm.
Czy wiesz, że ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia. Zdając sobie sprawę z niepodważalnej roli, jaką pełni woda w naszej codziennej diecie, Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, uznana specjalistka ds. żywienia i dietetyczka, postanowiła zadbać o wszystkich tych, którzy z różnych względów za czystą wodą nie przepadają, co przekłada się czasem na zbyt małe, w stosunku do zapotrzebowania spożycie. Dla tych, którzy szukają innych sposobów dla zagwarantowania sobie utrzymania odpowiedniego poziomu płynów w organizmie i stworzyła niezwykłą książkę o zdrowych wodach smakowych na cztery pory roku. Wzbogacenie wody o smak owoców cytrusowych, polskich warzyw czy ziół o zaskakujących zarówno smakach, jak i właściwościach jest więc odpowiedzią na rozterki wszystkich tych, którzy poszukiwali napojów nawadniających, smacznych i dodatkowo stymulujących i wzmacniających procesy zachodzące w organizmie. Książka Zdrowe napoje została podzielona na rozdziały zgodnie z porami roku. Koncepcja tego podziału oparta jest na założeniu, iż podczas każdej z pór roku poszukujemy odmiennych inspiracji, wyzwań, ale też i innych właściwości napojów, które spożywamy. W rozdziale wiosennym zamieszczone zostały, zatem receptury zimnych wód smakowych energetyzujących oraz o właściwościach oczyszczających, rozdział letni poświęcony jest zimnym wodom intensywnie nawilżającym i odprężającym, a jesienna i zimowa część książki zagospodarowane zostały naparami uodparniającymi, kojącymi, rozgrzewającymi i wspomagającymi pracę układu trawiennego. Wszystkie wody smakowe i napary z powodzeniem można spożywać według własnego uznania, kierując się indywidualnymi potrzebami, nastrojem czy chwilowym kaprysem, nie będąc przywiązanym li i jedynie do pogody za oknem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Łań (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy z przepisów z książki „Jak smakuje rok” oparty jest na wybranym produkcie sezonowym. Czy wyobrażaliście sobie, że z malin można zrobić chłodnik? Albo ptasie mleczko z dyni? Kurki prażone są świetnym dodatkiem do deserów, a świąteczne śledzie można zrobić w wiśniówce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
BARWNA (młodzież)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Mol (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Koncept)
Dowiedz się, jak samemu hodować warzywa, które później możesz wykorzystać w kuchni, przyrządzając swoje autorskie potrawy. "Zbierz, przechowaj, zjedz" to jednocześnie lekcja ogrodnictwa, zdrowego żywienia i dbania o domowy budżet, udzielona przez parę, którą pokochała cała Szwecja. Często przy uprawie swoich roślin, zapominamy o tym, że wszystko, co zostało posadzone i było tak długo pielęgnowane, musi być także zebrane i odpowiednio przechowywane. Jak robić to najlepiej i z korzyścią dla własnego zdrowia? W tej książce znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania, które pojawiają się w Twojej głowie, kiedy patrzysz na swoje warzywa. Kiedy jest właściwy moment, żeby je zebrać, wykopać i przyciąć? Jak i kiedy je podlewać? Co zrobić z tym wszystkim, co było pielęgnowane z taką pieczołowitością? Co można ugotować i jak przechowywać swoje zbiory? Na te i inne pytania odpowiada znana pod nazwą "Wujek Zieleń" para Theres Lundén i Johannes Wätterbäck, która zyskała w Szwecji ogromną popularność, dzieląc się z czytelnikami swojego bloga pomysłami na hodowlę roślin i ich wykorzystanie w kuchni dla zdrowszego i tańszego jedzenia. To niezwykłe połączenie poradnika ogrodniczego z książką kucharską zainspiruje Cię, by zmienić podejście do jedzenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Wät (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej