Dieta cukrzycowa
Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(1)
Filia nr 6
(1)
Biblioteka szpitalna
(2)
Autor
Bernas Małgorzata
(1)
Boniecka Iwona
(1)
Bzikowska-Jura Agnieszka
(1)
Czech Anna (medycyna)
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Dziubel Karolina
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Jones Emyr Wyn
(1)
Kuzaka Milena
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Michalski Mateusz (dietetyk kliniczny)
(1)
Mrozikiewicz-Rakowska Beata (1968- )
(1)
Niemczyk Longin
(1)
Okręglicka Katarzyna
(1)
Ostrowska Joanna Maria (dietetyk kliniczny)
(1)
Przekop Zuzanna
(1)
Rusin Wiesława (1965- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Tatoń Jan (1930- )
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Diabetolodzy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2957)
Zbiory archiwalne
(2295)
Wojna 1939-1945 r.
(1856)
Wojsko
(1845)
Rodzina
(1530)
Dieta cukrzycowa
(-)
II wojna światowa (1939-1945)
(1500)
Poezja polska
(1479)
Historia
(1340)
Kultura
(1317)
Pisarze polscy
(1287)
Przyjaźń
(1275)
Żydzi
(1227)
Miłość
(1177)
Język polski
(1170)
Dziecko
(1150)
Duchowieństwo katolickie
(1124)
Kościół katolicki
(1122)
Relacje międzyludzkie
(1114)
Tajemnica
(1092)
Zwierzęta
(1020)
Nauczyciele
(1018)
Sport
(1015)
Młodzież
(975)
Prześladowania polityczne
(947)
Śledztwo i dochodzenie
(912)
Rolnictwo
(909)
Praca przymusowa
(885)
Czasopisma regionalne i lokalne
(868)
Życie codzienne
(853)
Górnictwo
(838)
Związek Represjonowanych Politycznie Żołnierzy Górników
(838)
Wojskowy Korpus Górniczy
(836)
Szkolnictwo podstawowe
(791)
Armia Krajowa
(769)
Zabójstwo
(745)
Samorząd gminny
(697)
Makaruk, Jan (1904-1985)
(669)
Wychowanie w rodzinie
(667)
Język angielski
(653)
Turystyka
(652)
Filozofia
(649)
Materiały niepublikowane
(647)
Szkolnictwo wyższe
(645)
Arystokracja
(642)
Sztuka
(635)
Pożarnictwo
(600)
Biblioteki publiczne
(596)
Przedsiębiorstwo
(590)
Dziewczęta
(587)
Samorząd miejski
(579)
Kościół greckokatolicki
(578)
Mniejszości narodowe
(571)
Szkolnictwo i oświata
(562)
Pedagodzy
(555)
Magia
(553)
Gospodarka
(550)
Partie polityczne
(548)
Rody
(545)
Piłka nożna
(540)
Uczucia
(529)
Władcy
(528)
Nastolatki
(520)
Rodzeństwo
(515)
Zamki i pałace
(511)
Policjanci
(510)
Polacy za granicą
(507)
Muzyka
(494)
Poeci polscy
(487)
Dzieci
(484)
Miasta
(483)
Sekrety rodzinne
(478)
Powstanie 1863 r. styczniowe
(465)
Boże Narodzenie
(463)
Parafia
(460)
Małżeństwo
(459)
Politycy
(458)
Trudne sytuacje życiowe
(453)
Żołnierze
(453)
Samorząd terytorialny
(451)
Wieś
(449)
Literatura polska
(441)
Szkolnictwo
(440)
Etnografia
(436)
Przyroda
(435)
Lekarze
(434)
Bibliotekarstwo
(432)
Matematyka
(430)
Uczniowie
(430)
Przestępczość zorganizowana
(418)
PZPR
(409)
Polityka
(405)
Szlachta
(403)
Studenci
(400)
Aktorzy polscy
(397)
Relacja romantyczna
(394)
Powieść polska
(393)
Stadnina Koni (Janów Podlaski)
(392)
Środowisko człowieka
(392)
Ochrona środowiska
(387)
Ruch oporu
(387)
Temat: miejsce
Diagnostyka medyczna
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej półki”, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną. Książka dedykowana lekarzom i dietetykom. Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Żyw (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka szpitalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Co jeść przy cukrzycy / Wiesława Rusin. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, 2013. - 95, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Medica)
Przepisy zawarte w tej książce czerpią z bogactwa i mądrości tradycyjnej kuchni polskiej oraz kuchni europejskich, zwłaszcza śródziemnomorskich. Zostały ułożone według pór roku i skomponowane w taki sposób, by potrawy nie tylko odżywiały, ale też pozostawały w harmonii ze zmieniającym się zapotrzebowaniem termicznym ciała. W ramach danej kategorii posiłków (np. śniadań) proponujemy kilka wariantów, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Zatroszczyliśmy się, aby komponować posiłki z użyciem „superpokarmów”, wspomagających leczenie cukrzycy. Choroba nie musi skazywać diabetyka na rodzinną alienację kulinarną – przeciwnie – może stać się bodźcem dla prozdrowotnego odżywiania dla całej rodziny. Niniejsza książka pokazuje, że odżywianie dla zdrowia może być proste i niedrogie, a dania – smakowite, różnorodne i kolorowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 6
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik dietetyczny dla osób, które mają problemy z cukrzycą i nie tylko, również z ryzykiem zachorowania na cukrzycę, dla ich rodzin. Informuje czytelnika o produktach jakie powinien spożywać, by łatwiej żyć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka szpitalna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616.3 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej