Sortowanie
Źródło opisu
Zbiory
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(2)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(1)
Filia nr 3
(1)
Czytelnia Główna
(1)
Autor
Jasnowska Janina (1925- )
(2)
Jasnowski Mieczysław (1920-1993)
(1)
Kołota Eugeniusz
(1)
Orłowski Marian
(1)
Radomski Jan (1898-1977)
(1)
Rok wydania
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Ogrodnicy
(1)
Temat
Botanika
(2)
Uprawa roli
(1)
Uprawa roślin
(1)
Warzywa
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(2)
Podręczniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 Jas (1 egz.)
Filia nr 6
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Brak okładki
Książka
W koszyku
Botanika / Janina Jasnowska [et al.]. - Wyd. 2. - Szczecin : Brasika, 1999. - 524, [1] s. : il. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Uprawa warzyw / Marian Orłowski, Eugeniusz Kołota. - Wydanie 2. poprawione i uzupełnione. - Szczecin : Brasika, 1999. - 367, [24] strony tablic : fotografie, rysunki, tablice ; 24 cm.
„Uprawa warzyw” przeznaczona jest dla ogrodników-specjalistów oraz użytkowników ogrodów przydomowych i działkowych. Celem autorów było przedstawienie w niej, na podstawie prac badawczych w znacznej części oryginalnych, najnowszych osiągnięć wiedzy z zakresu uprawy warzyw. Dlatego książka będzie przydatna nie tylko dla osób, które zaczynają pracę w warzywnictwie, lecz także dla praktyków, którzy znajdą w niej wiele interesujących nowości. Przedstawiono tu bowiem najważniejsze czynności, które wpływają na wysokość i jakość plonu: przygotowanie gleby, nawożenie, metody uprawy oraz sposoby pielęgnowania ro-ślin. Mimo, iż omawia się tu chemiczne zwalczanie chwastów, lecz herbicydy powinny być stosowane tylko wówczas, gdy mechaniczne ich zwalczanie nie może być stosowane. Herbicydy bowiem powodują zazwyczaj zmniejszenie plonu, a w przypadku uprawy warzyw wczesnych opóźniają zbiór. Ze względu na zmieniający się asortyment środków ochrony roślin, należy śledzić na bieżąco zalecenia publikowane przez prasę fachową. Co dwa lata czasopismo „Owoce, Warzywa, Kwiaty" i „Hasło Ogrodnicze" podają program ochrony warzyw polowych przed chorobami i szkodnikami oraz przed chwastami. Przed użyciem środków chemicznych należy dokładnie zapoznać się z instrukcją podaną na opakowaniu. Należy przestrzegać okresów karencji czyli czasu, który powinien upłynąć od zastosowania danego środka do zbioru warzyw. Poszczególne gatunki warzyw zostały zebrane w 10 grup. Opis każdej z nich rozpoczyna krótka charakterystyka, która uzasadnia połączenie w niej warzyw zbliżonych do siebie pod względem botanicznym lub sposobu użytkowania. W obrębie każdej grupy bardziej szczegółowo omówiono warzywa podstawowe o dużym znaczeniu gospodarczym. Dlatego zachęca się czytelników do korzystania także z innych dostępnych źródeł omawiających aktualne problemy uprawy warzyw o mniejszym znaczeniu gospodarczym. Uzupełnieniem przedstawionych w formie opisowej zasad uprawy poszczególnych gatunków warzyw są zestawione w tabelach ważniejsze dane dotyczące ich agrotechniki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
O dostępność zapytaj w bibliotece.: sygn. 63 Orł (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej