Sorting
Source
Zbiory
(6)
Form of Work
Książki
(6)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Status
available
(4)
Branch
BARWNA (dzieci)
(1)
Regionalia
(3)
Author
Dumanowski Jarosław (1967- )
(2)
Jankowski Rafał
(2)
Popiołek Bożena (1962- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Pietrzak Jarosław (historyk)
(1)
Sidor Dorota
(1)
Year
2020 - 2025
(4)
2010 - 2019
(2)
Time Period of Creation
2001-
(4)
Country
Poland
(6)
Language
Polish
(6)
Subject
Fundacja rodzinna
(2)
Kobieta
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kultura stołu
(2)
Patronat i klientela
(2)
Radziwiłł, Anna (1676-1746)
(2)
Radziwiłł, Franciszka Urszula (1705-1753)
(2)
Radziwiłł, Karol Stanisław (1669-1719)
(2)
Radziwiłłowie (ród)
(2)
Sapieha, Konstancja Franciszka (1697-1753)
(2)
Sapieha, Tekla Róża (1703-1747)
(2)
Arystokracja
(1)
Gry i zabawy umysłowe
(1)
Radziwiłł (rodzina)
(1)
Radziwiłł, Katarzyna (1634-1694)
(1)
Rody
(1)
Sobieski (rodzina)
(1)
Szlachta
(1)
Subject: time
1601-1700
(4)
1701-1800
(2)
Subject: place
Polska
(2)
Genre/Form
Monografia
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Biografie
(1)
Powieść dziecięca polska
(1)
Domain
Historia
(4)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Kulinaria
(2)
6 results Filter
Book
In basket
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 2)
Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z "Mody bardzo dobrej" są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z "Mody bardzo dobrej" do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Regionalia
There are copies available to loan: sygn. IV C Mod (1 egz.)
Book
In basket
(Monumenta Poloniae Culinaria = Polskie Zabytki Kulinarne ; t. 2)
Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na Compendium ferculorum, ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu. Radziwiłłowska książka kucharska, którą oddajemy do rąk czytelników, zawiera znacznie więcej receptur niż dzieło kuchmistrza Lubomirskich. Przepisy z "Mody bardzo dobrej" są dłuższe, bardziej szczegółowe i bardziej atrakcyjne kulinarnie niż skrótowe receptury Czernieckiego. Wiele z nich dotyczy cukiernictwa i wypieku ciast - dziedzin raczej pomijanych przez autora Compendium. Publikowane receptury z "Mody bardzo dobrej" do tej pory były całkowicie nieznane. Ich lektura pozwala nam odkrywać zapomniany smak kulinarnego baroku i wsłuchać się w rytm kuchennej staropolszczyzny. Morszele, pantela, lecelty za językowymi zagadkami kryją się nie tylko potrawy, techniki kulinarne i produkty, ale także upodobania, wrażliwość i pasje naszych przodków.
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Regionalia
There are copies available to loan: sygn. I D. Rad (1 egz.)
Book
In basket
(Silva Rerum)
Prof. Bożena Popiołek otwiera nowy rozdział badań nad dziejami kobiet, pokazuje je w rolach patronki, mecenaski, dobrodziejki i kreatorki własnego zaplecza klientalnego. Bogato ilustrowana książka wyróżnia się także tym, że Autorka pozwoliła „mówić” źródłom, w przekonaniu, że żaden opis, żadna charakterystyka nie odda bogactwa dawnego języka, nie pozwoli wniknąć w mentalność ówczesnych ludzi. Nie jesteśmy w stanie oddać emocji zawartych w listach, specyficznego przekazu, werbalnej służalczości, dosadności językowej – lub przeciwnie – ubóstwa myśli, które rysują sylwetkę człowieka.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Regionalia
There are copies available to loan: sygn. I D Pop (1 egz.)
Book
In basket
(Silva Rerum)
Prof. Bożena Popiołek otwiera nowy rozdział badań nad dziejami kobiet, pokazuje je w rolach patronki, mecenaski, dobrodziejki i kreatorki własnego zaplecza klientalnego. Bogato ilustrowana książka wyróżnia się także tym, że Autorka pozwoliła „mówić” źródłom, w przekonaniu, że żaden opis, żadna charakterystyka nie odda bogactwa dawnego języka, nie pozwoli wniknąć w mentalność ówczesnych ludzi. Nie jesteśmy w stanie oddać emocji zawartych w listach, specyficznego przekazu, werbalnej służalczości, dosadności językowej – lub przeciwnie – ubóstwa myśli, które rysują sylwetkę człowieka.
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
BARWNA (dzieci)
There are copies available to loan: sygn. II/P Sid (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again